Meesters in techniek
 

3D printen 


Onderdelen ontwikkelen met een 3D printer

3D printer

Naast het ontwerpen en bouwen van machines heeft 2G technics zich het afgelopen jaar bezig gehouden met het ontwikkelen van onderdelen met een 3D printer. Een nieuwe machine gaat vaak gepaard met nieuwe onderdelen, dan wil men eerst kijken of iets past voordat het definitief gemaakt zou gaan worden. Daarnaast  zijn er onderdelen die (bijna) niet gemaakt kunnen worden door de CNC bewerkingsmachines, wat het ontwikkelen van nieuwe machines erg duur maakt. Met onze eerste 3D printer hebben we al veel pasmodellen gemaakt. Deze eerste gemaakte onderdelen zijn nog niet altijd bruikbaar, ze zijn simpelweg niet sterk genoeg. Onze nieuwe 3D printer, de Markforged Mark Two, biedt hierin een oplossing.

Met deze 3D printer zijn we binnen enkele uren van 3D model naar bruikbare onderdelen, ook onderdelen die niet gemaakt kunnen worden door een CNC bewerkingsmachine. Je kunt hierbij denken aan bevestigingsbeugels voor elektromotoren, verstevigingsbeugels voor een uitlaat of vulringen voor een kettingwiel. In principe is alles mogelijk!

Dit biedt natuurlijk veel voordelen voor het ontwikkelen van nieuwe machines en andere apparaten. Een ander groot voordeel van een 3D printer ten opzichte van CNC bewerkingsmachines is dat het geen afval produceert.

Onyx als basismateriaal

Verstevigingsbeugel uitlaat

We werken met het basismateriaal Onyx. Onyx is een micro carbon vezel gevuld met nylon. Dit levert nauwkeurige onderdelen op met zeer mooie oppervlakte afwerking. Onyx biedt hoge sterkte en taaiheid. In combinatie met Onyx kunnen we vezelversterking aanbrengen van de volgende composieten; Carbon Fiber, Kevlar, Fiberglass en HSHT Fiberglass. Onyx in combinatie met een vezelversterking van Carbon Fiber zorgt voor onderdelen sterker dan aluminium. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen vaak wel sterk genoeg zijn, en dus wel bruikbaar.

Voor onderdelen waarbij niet de hoogste sterkte gehaald hoeft te worden, kunnen we een vezelversterking aanbrengen van Fiberglass. Twee en een half maal sterker en acht maal stijver dan Onyx. Maar 50% goedkoper als Carbon Fiber. Als een hoge slijtvastheid vereist is, voor bijvoorbeeld een geleiding waar herhaaldelijk een product langs schaaft, is een vezelversterking van Kevlar® het beste. Wordt het onderdeel blootgesteld aan hoge temperaturen kan er een vezelversterking met HSHT Fiberglass aangebracht worden. HSHT Fiberglass staat voor High Strengt High Temperature Fiberglass. Het kan temperaturen tot 145 °C weerstaan en is bijna even sterk als Aluminium.

Naast Onyx en Onyx in combinatie met bovengenoemde vezelversterkingen is het ook mogelijk om Nylon onderdelen te printen. Nylon wordt veel toegepast in machines voor de voedingsmiddelen industrie. Het is een ongevulde thermoplast, het is een niet-schurend materiaal wat ideaal is voor bijvoorbeeld werkstukhouders van onderdelen die makkelijk krassen. Ook bij Nylon kunnen we alle bovengenoemde vezelversterkingen aanbrengen. De voordelen van Nylon en de sterkte van Alumium.


Vulringen voor kettingwielen

Afmetingen

We kunnen onderdelen printen met een maximale afmeting van 320 mm breed, 132 mm diep en 154 mm hoog. Met de bijgeleverde software kunnen we binnen enkele minuten de prijs bepalen van de te printen onderdelen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen met de 3D printer? Neem contact met ons op, we bespreken dan graag samen de mogelijkheden.

 
E-mailen
Bellen
LinkedIn